Bainbridge Strawbale Home

Arrow
Arrow
ArrowArrow
Slider

This straw bale home surrounded by beautiful trees is located on Bainbridge Island. The house sited to maximize connection with the landscape, which was left in a natural state. Large windows bring in an abundance of natural light, and several doors connect to decks and porches.

The curved openings of windows and doors in a straw bale wall are one of the elements that draw people to this construction method, and is highlighted in these images. Extending the theme of curves, exposed posts were left in a natural round form, and vine maple branches harvested on site were used as balcony railings. Reclaimed wood for the floors was locally sourced as well.

A 1500 ton rain water cistern collects rain from the roof and provides all the water for the household. Composting toilets make it possible for a grey water disposal system to handle all the waste water on site. Permitted in 2003, we believe this was the first legal Net Zero Water home in King County.

The owner’s goal was to demonstrate how a sustainable home could be built on a budget, so this little gem was constructed in a series of workshops, some taught by us (straw bale walls) and some by others (rainwater harvesting and earth plaster). The home now serves as a rental, allowing different people to experience living in a straw bale home.

 

 

Connect and Share
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Google+
http://livingshelter.com/2017/11/13/bainbridge-strawbale-home/
LinkedIn
Instagram
Houzz